پادکست nft قسمت اول:
پادکست nft قسمت دوم:
NFT چیست ؟
تاکنون تمامی شناخت ما از توکن ها، محدود به توکن های قابل تعویض (Fungible Tokens) بود که به اختصار آنها را توکن مینامیم. اما طیف دیگری از توکن ها وجود دارند که توکن های بیتا(Non Fungible Tokens) یا NFT نام دارند. NFT هاتا اواخر سال ۲۰۱۷ تنها ۱ درصد از سهم بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده بودند؛ اما با گسترش حوزه های فعالیتشان باسرعتی چشمگیر سهم خود را از این بازار نوظهور، افزایش دادند.
با ظهور سیستم های رایانه ای بانکی، دارایی های قابل تعویض دیجیتال پدیدا آمدند. به نحوی که هنگام جابه جایی پول از فردی به فرد دیگر، صرفا محاسباتی در رابطه با اعداد و ارقام موجود در حساب هایشان انجام شده و پول دیگر در شکل فیزیکی خود جابه جا نمی شود. در سال ۲۰۰۹ میلادی با پدیدار شدن نخستین رمزارز مبتنی بر بلاک چین به نام بیت کوین، دنیای دارایی های دیجیتال غير مثلی پا به عرصه جدیدی گذاشت. در سال ۲۰۱۷ میلادی، مفهومی جدید به حوزه بلاکچین وارد شد که سعی داشت ارزش ذاتی دارایی های حقیقی را به دنیای رمزارزها وارد کند. اینگونه فصل جدیدی در دنیای تجارت الکترونیک آغاز شد . NFT در واقع یک دارایی دیجیتال رمزنگاری شده است که مقداری مشخص از یک واحد ارزی در کیف پول دیجیتال شما را بیان می کند. معمولا قیمتی شناور داشته و با نوسانات بازار و تغییرات عرضه و تقاضا قیمت گذاری می شود. با گذشت زمان کاربردهای بیشتری از این پدیده نوظهور وارد حوزههای گوناگون شد که در ادامه به برخی از آنها پرداخته می شود.
NFT یک توکن خاص :
آنچه NFT را خاص می کند :
- کمیابی
- اصیل و غیر قابل
- جعل بودن
- غیرقابل تقسیم
- یکتایی
- قابلیت انتقال
- حافظت از حق مالکیت
NFT ها از چه زمانی شروع شدند؟
هال فینی (Hal Finney) یکی از پیشگامان بیتکوین، برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ به نسخه اولیه NFT اشاره کرد. او NFT را «کارت تجارت ارز دیجیتال» نامید. در یک فروم بحث و گفتوگو، فینی به کمبود قابل تعریف، مالکیت انحصاری و منشا این توکنها اشاره کرد. این مفاهیم اکنون هسته اصلی NFT را تشکیل میدهند. این بحث زمانی اتفاق افتاد که بازیهای کارتی تجاری مانند Magic:The Gathering و Pokemon Cards محبوب بودند.
ایده NFTها تا سال ۲۰۱۲، زمانی که یونی آسیا (Yoni Assia) در مورد «بیتکوینهای رنگی» نوشت توسعه چندانی نداشت و در نهایت به «کوینهای رنگی» تبدیل شدند. کوینهای رنگی که روی بلاک چین بیتکوین ساخته شدهاند، قرار بود توکنهای نیمه تعویضی ایجاد کنند که نشاندهنده داراییهای دنیای واقعی، مانند املاک و مستغلات، کالاها و اوراق قرضه باشند؛ اما به دلیل محدودیتهای برنامهنویسی بیتکوین، این مفهوم مطرح نشد.
اولین طرحی که دوباره اسم NFT را مطرح کرد «کوانتوم» بود. این طرح در سال ۲۰۱۴ توسط کوین مک کوی و آنیل دش ساخته شد و در موزه جدید نیویورک ارائه شد. کوانتوم یک توکن بلاکچین منحصربهفرد بود که از طریق ابرداده نیم کوین (Namecoin) به یک اثر هنری دیجیتالی مرتبط بود. در سال ۲۰۱۵ اولین NFT مبتنی بر اتریوم به نام اتریا در Devcon 1 ارائه شد. این NFT تا حد زیادی بهعنوان اولین توکن واقعا غیرقابل تعویض در نظر گرفته میشود. هر توکن یکی از ۹۱۴ بلوک مجازی زمین را نشان میداد که تا زمان رونق NFT در سال ۲۰۲۱ تا حد زیادی بدون ادعا و مسکوت باقی ماندند.
بار دیگر اصطلاح «NFT» در سال ۲۰۱۷ ظهور کرد. اگرچه در آن زمان شناخت کمی درباره NFT وجود داشت، اما در همان فضا دو پروژه بسیار مهم کریپتوپانک (CryptoPunk) و کریپتوکیتی (CryptoKitties) راهاندازی شدند. در همان سال، اولین خانه NFT از طریق Propy فروخته شد. این اتفاق اولین موج محبوبیت NFT بود که با چرخه بازار ارزهای دیجیتال هماهنگ شد. NFTها سپس تا سال ۲۰۱۹ تا حد زیادی غیرفعال شدند که نشان دهنده احساسات نزولی چرخه بازار بود. با یافتن کاربردهای فناوری، علاقه به این توکنها بیشتر شد.
سال ۲۰۲۰ سال رنسانس برای NFTها بود که دوباره در ادامه چرخه صعودی بازار ارز دیجیتال ظاهر شد. در سال ۲۰۲۱، مقیاس بازار NFT خیرهکننده بوده است. فروش از ۴۱ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ به مبلغ حیرتآور ۲.۵ میلیارد دلار در نیمه اول سال ۲۰۲۱ رسید که نشان دهنده رشد ۶۰ برابری در عرض سه سال و نیم است.
چرا NFT ها با ارزش هستند ؟
به لطف پدید آمدن NFTها فعالین این عرصه می توانند باحذف واسطه هایی چون حراجیهای داخلی و بین المللی آثار خود را به طور مستقیم با مخاطبین خود به اشتراک گذاشته و بدین ترتیب به طرز چشمگیری سهم شخصی آنها از فروش آثارشان افزایش یابد. همچنین سازندگان NFT می توانندحق تأليف را در آثار خود لحاظ کنند تا بدین ترتیب با فروش چندباره اثرخود بتوانند، همچنان درصدی از مبلغ فروشهای ثانویه را کسب کنند که این یک ویژگی بسیار مهم است. این همان حذف واسطه های فروش است .
ارزش NFT در بازار:
بازار NFT به طرز چشمگیری در سالهای اخیر رشد داشته است و همین رشدنشان از اهمیت بالای جایگاه این عرصه در آینده بازار رمزارزها دارد. ارزش این بازار با رسیدن به عدد ۲۵۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۰ میلادی حاکی از رشد سه برابری ارزش این بازار در این سال بود که خود به تنهایی نوید آینده ای درخشان را میدهد. به همین ترتیب در سه ماه نخست سال ۲۰۲۱، این بازار گردش مالی ۲۰۰ میلیون دلار را تجربه کرد که رقم قابل توجهی نسبت به آمارهای پیشین خود محسوب می شد. در حال حاضر NFT ها در نقطه عطفی مهم به سر می برند و شواهد موجود خبراز انفجاری قریب الوقوع در بازار توکنهای NFT می دهد. به تازگی این بازار مورد توجه بخشی از اقتصاددانان هم قرار گرفته است تا جایی که آنها این فناوری نوین را از جمله بازارهای آینده دار می دانند.
NFT درکجا استفاده می شود؟
باتوجه به اینکه در دنیای توکن ها بیشتر با تجارت الکترونیک در ابعاد بین المللی سروکار داریم، قابلیت انتقال فیزیکی آثار فروخته شده بسیار سخت و پیچیده است. از همین رو توجه ابتدایی و اصلی فعالین این حوزه معطوف به آثار هنری دیجیتال شد. با گذشت زمان دایره فعالیت کاربران این حوزه تا جایی گسترش یافت که امروزه فعالین این عرصه، ارائه آثار خود را محدود به حیطه ی از پیش تعیین شده ای ندیده و هر اثری که قابل تبدیل شدن به یک شناسه دیجیتال است را روانه این بازار می کنند.
میزبانان NFT
بزرگترین میزبانان NFT درجهان
اتریوم
اصلی ترین و بزرگ ترین میزبان NFTها اتریوم است که سهم بسیار قابل توجهی از این بازار (۹۰ درصد) را به خود اختصاص داده است و روزانه بر تعداد توکن های NFT موجود بر این بستر افزوده می شود. اتریوم با فراهم سازی استانداردهای متعدد، آماده پذیرش NFTهای گوناگون است که از جمله مهم ترین این استانداردها می توان به موارد زیر اشاره کرد: o ERC721 : این استاندارد اولین و شناخته شده ترین استاندارد موجود بر پایه اتریوم است که اغلب علاقه مندان این حوزه، NFT را با این استاندارد می شناسند. می توان از پروژه کریپتوکیتیز که پیش تر از آن یاد کردیم به عنوان یک پروژه موفق مبتنی بر استاندارد ERC721 یاد کرد. طبق ساختارهای این استاندارد مالکیت هر توکن روی یک آدرس ذخیره سازی می شود. این توکن قابلیت انتقال از فردی به فرد دیگر را نیز دارد. این دسته از توکن ها با استفاده از زبان برنامه نویسی سالیدیتی نوشته می شوند. o ERC1155 : اتریوم با همکاری تیم ENJIN که خود بلاک چینی برای توسعه توکنهای NFT است، استاندارد جدیدی به نام ERC1155 را تولید کرد که قابلیت ساخت توکنهای نیمه مثل (semi fungible) را داشت. به عنوان مثال در یک بازی کامپیوتری اگر از یک ایتم چندین عدد موجود باشد به کمک این استاندارد قادر خواهیم بود که این آیتم هارا میان آدرس های مختلفی از کاربران توزیع کنیم. در صورتی که در استاندارد ERC721 چنین امکانی وجود نداشت.
بایننس (BINANCE)
بایننس نیز که پیش تر آن را یک صرافی آنلاین در حوزه رمزارزهامی شناختیم، اقدام به توسعه فعالیتهای خود روی توکنهای NFT کرده است. بایننس نیز شبکه های میزبانی متعددی برای توکنهای خود معرفی کرده است که از جمله مهم ترین آنها میتوان به BEP721 و BEP1155 اشاره کرد.
ایاس (EOS)
• برخلاف تصور عموم که باور دارند تمامی NFT ها در دنیای بلاک چین اتریوم خلاصه می شود اما میزبانهای دیگری هم برای این توکنها وجود دارد. از معروف ترین میزبانهای دیگر میتوان به EOS اشاره کرد. این بلاک چین در ابتدا باهدف رقابت با اتریوم وارد این عرصه شد و به همین منظور اقدام به حذف کارمزد از تراکنش های خود کرد. همچنین وعدهی سرعت چند برابری در پردازش تراکنشهارا نسبت به سایر رقیبان خود داد که موجب استقبال کاربرانش شد. این بلاک چین با ورود خودبه عرصه NFT ها رقابت خود با اتریوم را وارد فاز جدیدی کرد.
پولکادات (POLKADOT)
: بلاک چین پولکادات به عنوان نسل سوم بلاک چین ها شناخته می شود. پولکادات اخيرا تصمیم به ورود به زمینه توکن های NFT گرفته و به همین منظور قراردادی به ارزش ۱۹ میلیون دلار با تیم ENJIN منعقد کرده است. پروژه های متعددی آمادگی خود جهت همکاری با این بلاک چین را از پیش اعلام کرده اند.
COSMOS
یکی دیگر از بلاک چین هایی که اقدام به فعالیت در حوزه NFT ها کرده است، COSMOS است که به نسبت دیگر پلتفرم ها ساختار نسبتا متفاوتی برای تأیید اطلاعات توسط کاربران خود دارد با این حال از تمامی ویژگیهای یک پلتفرم میزبان پشتیبانی می کند.
درخواست خدمات
با تکمیل فرم زیر درخواست خود را ثبت نمایید تا با شما تماس بگیریم
نظرات و دیدگاه ها
دیدگاه ها و سوالاتتان را با ما در میان بگذراید