انواع دامنه و کاربرد های آن

دامنه و انواع آن
چکیده مطلب
در این مقاله ابتدا به تعریف دامنه می پردازیم و در ادامه ی آن انواع دامنه ها و کاربرد های آن ها را بررسی می کنیم.
دسترسی آسان به مطالب

یکی از ضروریات برای شروع ساخت یک سایت ، انتخاب یک هاست و دامین مناسب است. اگر با مفهوم و تأثیرات آن‌ها آشنا نیستید، پیشنهاد می کنیم این مقاله را با دقت مطالعه کنید. در این مقاله هم قصد داریم به معرفی انواع دامنه سایت، انواع نام دامنه سایت و اینکه کدام بهتر است؟ و همچنین همه سؤالات مربوط به کاربرد پسوند‌ها پاسخ دهیم، پس تا پایان همراه ما باشید.

دامنه چیست؟

قبل از طراحی سایت تجاری یا هر نوع سایت دیگری ، اولین گام که نیاز هست بردارید ، ثبت آدرس اینترنتی وب سایت است. این آدرس اینترنتی ، دامنه یا دامین نام دارد. دامین از دو قسمت ” نام دامنه ” و ” پسوند دامنه ” تشکیل شده است که نام دامین توسط صاحب وب سایت تعیین می‌شود.

انواع دامنه
انتخاب دامنه مناسب

چرا انتخاب نام دامنه برای ما اهمیت دارد؟

1. نام دامنه آدرس و محل قرارگیری اطلاعات سایت ما را نشان می‌دهد. اگر این آدرس سر راست باشد و در ذهن مخاطبین ماندگار باشد بسیار در سئوی سایت تأثیر‌گذار است، زیرا کاربران راحت‌تر سایت را پیدا می‌کنند.
2. دامنه ها سبب ساده کردن کار بازدیدکنندگان برای پیدا کردن وب سایت ما می شود.
3. یک دامنه به شما مالکیت آدرس وب سایت شما را می دهد.
4. نام دامنه ای که با نام شرکت شما مطابقت یا شبیه آن باشد، می تواند به شما کمک کند تا یک هویت برند آنلاین ایجاد کنید و هویت برند خود را تثبیت نمایید.
5. یک نام دامنه ساده اما جذاب می تواند شما را از سایت های رقیب با دامنه های پیچیده تر یا گیج کننده متمایز کند.
6. نام های دامنه همچنین می توانند به شما کمک کنند تا میزان احتمال ظاهر شدن وب سایت شما در صفحه نتایج جستجوی گوگل را در مقایسه با رقبای خود پیش بینی کنید.
پس بهتر است با معیارهای انتخاب نام یک دامنه خوب آشنا شوید و سعی کنید که آن ها را رعایت کنید .

معیارهای یک نام دامنه خوب :

1.تعداد کاراکتر‌های نام دامنه از 3 تا ۶۳ کاراکتر می‌تواند باشد، اما پیشنهاد می‌شود این تعداد از ۱۲ کاراکتر بیشتر نشود.
2.نام متناسب با کسب وکار و فعالیت وب سایت خود انتخاب کنید. همچنین نام دامنه ای که با نام شرکت شما مطابقت داشته باشد، اعتبار ایجاد می کند و باعث می شود وب سایت شما برای کاربران قانونی تر و حرفه ای تر به نظر برسد. این باعث ایجاد اعتماد بین بازدیدکنندگان شما می شود تا آنها در انجام اقداماتی مانند ارسال نظرسنجی یا فرم در یک صفحه وب با همان نام دامنه احساس راحتی داشته باشند.
3.از عدد یا کاراکتر‌های اضافی و غیر مجاز استفاده نکنید تا به خاطر سپردن نام دامنه راحت‌تر باشد. اگر دامنه شما به راحتی قابل حفظ کردن باشد، بازدیدکنندگان می توانند به راحتی آن را در نوارهای جستجوی خود وارد کنند. این ممکن است منجر به ترافیک مستقیم بیشتر به سایت شما شود.
4.بهتر است از پسوند دامنه شناخته شده استفاده کنید.

پسوند دامنه چیست؟

پسوند‌های دامین نوع فعالیت وب سایت را نشان می‌دهند. این پسوند‌ها انواع گوناگونی دارند، هر کدام از این دامنه سطح اول یا همان TLD ویژگی خاص خودشان را دارند. پسوند‌های نام دامنه آخرین قسمت نام دامنه هستند. به عنوان مثال، در \”metawebz.org\” پسوند نام دامنه.org است. نام دامنه و پسوند نام دامنه شما یک آدرس است که مخاطبان هدف شما می‌توانند برای دسترسی به وب سایت شما در مرورگر‌های خود تایپ کنند.
انواع مختلف پسوند دامین موجود است از شناخته شده‌ترین آن‌ها می‌توان به.com،.ir،.net،.org و…. اشاره کرد.

پسوند های دامنه کدامند؟
پسوند های دامنه

انواع پسوند دامنه :

سه نوع پسوند عمومی، اختصاصی وملی وجود دارد.

پسوند‌های عمومی

پسوند‌های عمومی (Generic Domain Extensions)، از قدرتمند‌ترین و معروف‌ترین پسوند‌ها هستند که در سال ۱۹۸۵ توسط سازمان IANA معرفی شدند. دامنه‌های سطح بالای عمومی رایج‌ترین افزونه‌های مورد استفاده هستند. برای مدتی فقط می‌توانستید بین.com،.org و.net یکی را انتخاب کنید، این‌ها رایج‌ترین شکل پسوند دامنه هستند. اما، در سال‌های اخیر، تعداد دامنه‌های عمومی افزایش یافته است. اکنون می‌توانید نام‌های دامنه سطح بالا و منحصربه‌فردی، مانند. beer،. blog، و…. را پیدا کنید.

اختصاصی

یک TLD اختصاصی، به انواع خاصی از سازمان‌ها و گروه‌ها محدود می‌شود. برای ثبت این سبک از پسوند‌ها باید شرایط خاصی را برآورده کنید و محدودیت‌هایی برای ثبت این دامنه‌ها وجود دارد. نمونه‌های رایج این مورد، پسوند‌های دامنه. aero،.gov و.edu هستند.

پسوند ملی

هر کشور پسوند دامنه مخصوص به خود را دارد که نشان می‌دهد سایت به کدام کشور تعلق دارد. برخی از این پسوند‌های ملی شامل.co،. uk،.. us و.ir هستند. با این حال، این افزونه‌ها انعطاف‌پذیرتر هستند و می‌توانند برای موارد دیگری نیز استفاده شود. به عنوان مثال، پسوند دامنه.coبرای کلمبیا است، اما توسط کسب و کار‌ها و استارت آپ‌ها در سراسر جهان نیز استفاده می‌شود.

پسوند سایت تجاری چیست؟

از معروف‌ترین پسوند‌های سایت تجاری می‌توان به.com و.net اشاره کرد. پسوند دات کام مخفف commercial است و از محبوب‌ترین پسوند‌ها در بین وب سایت‌های تجاری به حساب می‌آید. دات نت مخفف Network، از پسوند‌های پرکاربرد در وب سایت شرکت‌های که در زمینه شبکه کار می‌کنند. اما هیچ محدودیتی وجود ندارد و سایت‌های دیگر هم استفاده می‌کنند، و معمولاً بعد از.com انتخاب شماره یک است.

کاربرد پسوند gov چیست؟

این پسوند کاملاً اختصاصی مخفف Government است، و مربوط به وب سایت‌های نهاد‌های دولتی می‌شود. این پسوند بیشتر در ایالات متحده آمریکا استفاده می‌شود.

پسوند edu در چه دامنه های به کار برده میشود؟

حتی اگر پسوند‌ها در دسترس باشد، به این معنی نیست که می‌توانید آن را خریداری کنید. بسیاری از پسوند‌ها محدود هستند. این بدان معناست که فقط انواع خاصی از شرکت‌ها، سازمان‌ها یا مؤسسات می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. برای مثال، فقط وب سایت‌های مؤسسات آموزشی آموزشی مانند دانشگاه ومدارس می‌توانند از.edu استقاده کنند، این پسوند مخفف Education است.

پسوند .ir چه مزیت هایی برای ما دارد؟

ثبت این پسوند برای سایت های ایرانی وتوسط افرادی که مقیم ایران هستند صورت می گیرد.ir دامنه ملی کشور ایران است که حروف ir برگرفته از ابتدای کلمه iran است.

انواع پسوند ir

پسوند دامنه اینترنتی ایران شامل ir.co، .ir.، net.ir.، org.ir.، ac.ir.،gov.ir. ،id.ir. ، sch.ir است. از نکات مثبت این پسوند دامنه قیمت مناسب آن نسبت به دیگر پسوندها است. همچنین خرید و فروش این پسوند نیاز به کد ملی دارد، پس قابل اعتمادتر است. همچنین نسبت به دات کام تنوع انتخابی بیشتری دارد زیرا هنوز آنقدر شلوغ نشده است.

از جمله معایب این پسوند هم این است که در تبلیغات گوگل نمی‌توان از آن به دلیل تحریم ها استفاده کرد. همچنین خدمات google my business نیز به این پسوند ارائه نمی شود.

انواع دیگر پسوند های دامنه
نوع های دیگری از پسوندها دامنه

انواع دیگر پسوند دامنه :
. mil: فقط وب سایت‌های مرتبط با ارتش می‌توانند از آن پسوند دامنه استفاده می‌کنند. Mil کوتاه شده کلمه‌ی military به معنای نیروی نطامی است.
. info: وب سایت‌های که هدفشان اطلاع رسانی است از آن پسوند استفاده می‌کنند، این پسوند مخفف کلمه‌ی information است.
. mobi: وب سایت‌های که حوزه فعالیت آن‌ها در زمینه فروش، تعمیرات و خدمات موبایل است می‌توانند از آن پسوند دامنه استفاده کنند. این پسوند مخفف کلمه‌ی mobile است.
.biz: این پسوند برای وب سایت‌های که در زمینه کسب و کار اینترنتی فعال‌اند مناسب است.
.tv: فقط وب سایت‌های مرتبط با ارتش می‌توانند از آن پسوند دامنه استفاده کنند.
.ac: وب سایت‌های که منطقه جغرافیایی آن‌ها جزیره Ascension Island هست می‌توانند از این پسوند استفاده کنند، این جزیره در اقیانوس اطلس جنوبی قرار دارد.
. travel: وب سایت‌های فعال و مرتبط با حوزه گردشگری از این پسوند استقبال می‌کنند.
. Web: مناسب وب سایت‌های که فعالیت آن‌ها مربوط به وب است.
. int: مناسب وب سایت‌های که کار ساخت دامین برای سازمان‌های بین‌المللی دارد.
.org: مختص وب سایت‌های است که به صورت سازمانی اداره می‌شوند و فعالیت تجاری ندارند. مانند sanjesh.org که آموزشی و غیر تجاری است.
. pro: وب سایت‌های شخصی یا گروهی از افراد متخصص در زمینه‌های مهندسی، پزشکی، حقوقی و… این پسوند را ثبت می‌کنند.
. ae: پسوند ملی امارات متحده عربی است.
. ws: پسوند ملی کشور ساموای غربی است، اما گاهی افراد به اشتباه فکر می‌کنند مخفف website است و برای سایت‌ها در زمینه طراحی استفاده می‌کنند.
. AERO: فقط وب سایت‌های مرتبط با شرکت‌های حمل و نقل هوایی می‌توانند از آن پسوند استفاده کنند، این پسوند اختصار کلمه‌ی Aeronautics است.

کدام پسوند دامنه بهتر است؟

با تعداد زیادی پسوند مختلف نام دامنه، انتخاب مناسب می‌تواند چالش برانگیز باشد. پسوند انتخابی می‌تواند بر نحوه درک بازدیدکنندگان از وب سایت شما تأثیر بگذارد. به عنوان یک قانون کلی، باید سعی کنید.com را برای دامنه انتخابی کنید و اگر در دسترس نیست،.net می‌تواند کار کند. اگر هر دوی آن‌ها در دسترس نیستند، می‌توانید به دنبال پسوند‌های نام دامنه دیگر بگردید. با این حال، به خاطر داشته باشید که می‌خواهید دامنه شما به یاد ماندنی باشد.

یکی دیگر از قوانین رایج این است که مطمئن شوید هیچ وب سایت دیگری از نام دامنه مشابه شما استفاده نمی‌کند. نه تنها ممکن است حق نسخه‌برداری را نقض کنید، بلکه شما را برای بسیاری از مشکلات در آینده آماده می‌کند. اگر نام دامنه کاملی را انتخاب کرده‌اید، اما پسوند مورد نظر شما در دسترس نیست، ممکن است ارزش آن را داشته باشد که زمان بیشتری را برای نام دامنه دیگری صرف کنید. شما همچنین می‌توانید از پسوند‌های جدید استفاده کنید.

چرخه حیات دامنه چگونه است؟

روزانه هزاران نام دامنه ثبت می‌شود و اولین قدم برای راه‌اندازی یک سایت است. و همه دامنه‌ها یک طول عمر مشخصی دارند و در یک مقطع زمانی منقضی می‌شوند. برای کسانی که علاقه‌مند به خرید یک نام دامنه هستند، باید چرخه عمر معمول هر نام دامنه را درک کنند. بیایید بفهمیم بین ثبت و غیرفعال کردن نام دامنه چه اتفاقی می‌افتد.

چرخه حیات دامنه
چرخه حیات دامنه

1. موجود بودن دامنه

در چرخه حیات هر نام دامنه، اولین مرحله آزاد بودن آن است. هر دامنه آدرس خاص یک سلیت است که باید در دسترس است و قبلاً ثبت نشده باشد.

2.فعال شدن دامنه

پس از ثبت نام، نام دامنه برای مدتی که پرداخت کرده‌اید فعال و ثبت می‌شود. دقت نمایید تا زمانی که شما ثبت نام کرده اید، هیچ کس دیگری نمی تواند آن را ادعا کند. ثبت کننده نام دامنه آن را نگهداری می کند. ثبت‌کننده فعلی که شما باشید باید آن را حداقل به مدت ۶۰ روز نگه دارید و پس از آن، در صورت نیاز می‌تواند به ثبت‌کننده دیگری منتقل شود.

همچنین، اگر می‌خواهید آن را برای مدت طولانی‌تری نگه دارید، باید نام دامنه را تمدید کنید. حتی این امکان وجود دارد برای یک ۱۰ ساله دامنه تمدید شود.

3.منقضی شدن دامنه

در صورت عدم تمدید دامنه قبل از انقضای آن، نام دامنه حذف خواهد شد. سپس تمام خدمات مربوط به نام دامنه به پایان می‌رسد. پس از انقضا، نام دامنه وارد یک دوره مهلت می‌شود که بسته به پسوند و ثبت‌کننده ممکن است ۳۰ تا ۴۵ روز طول بکشد. اما اگر در این مرحله تمدید نشود، دامنه شما قفل می‌شود.

4.باز خرید دامنه

اگر در بازه زمانی قبلی دامنه را تمدید نکنید این دامنه قفل می‌شود، و تنها صاحب دامنه می‌توانند آن را دوباره ثبت کند. اما بازیابی مجدد آن گران است و تقریباً ده برابر قیمت اولیه باید هزینه صرف کرد.

5.حذف دامنه

اگر دامنه در دوره بازخرید تمدید نشود، به مرحله حذف در انتظار می‌رود. این مدت ۵ روز طول می‌کشد و پس از آن دامنه حذف می‌شود و برای ثبت در دسترس عموم قرار می‌گیرد. برای جلوگیری از حذف نام دامنه خود، بهترین کار این است که آن را در اولین فرصت تمدید کنید.

انواع مختلف دامنه
دامنه ها و کاربرد های آن ها

کلام آخر

همانطور که می‌بینید، چیز‌های زیادی برای انواع دامنه و کاربرد آن‌ها و نحوه‌ی انتخاب آن وجود دارد. ‌امیدواریم اکنون‌ایده بهتری در مورد اینکه چرا پسوند‌های دامنه بسیار مهم هستند و کدام پسوند دامنه بهتر است را کسب کرده باشید. همچنین از انتخاب پسوند برای وب سایت خود در هنگام ثبت دامنه مطمئن باشید.

اما، با انتخاب یک پسوند مناسب به سمت یک برند آنلاین قوی و به یاد ماندنی در راه هستید. به یاد داشته باشید، درست مانند انتخاب نام دامنه مناسب، یافتن پسوند دامنه مناسب نیز زمان زیادی می‌برد. نام دامنه و پسوند شما با هم کار می‌کنند تا به ایجاد یک نام دامنه منحصر به فرد و به یاد ماندنی کمک کنند.

نویسنده
حسین جدیدی
حسین جدیدی

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *